°C 10

Gastro Turopolja: Za svačije nepce nešto

16.10.2017.

Igor

Kotlovina koja je ponajviše mirisala centrom grada već od prijepodnevnih sati, morske delicije, slastice iz turopoljske i dalmatinske kuhinje, slavonski čobanac, pizze i šarani samo su dio bogate ponude Gastro Turopolja koje je u centar grada danas privuklo na stotine posjetitelja.

Na nedjeljni turopoljski ručak dolazile su i cijele obitelji, a našlo se za svakoga ponešto. Od gastro ponude koja je uključivala i nezaobilazna vina domaćih vinara, bilo je tu i tradicijskih proizvoda, medara, drvenog vrtuljka u kojem su uživali najmlađi, i nezaobilaznih tamburaša Harmonije koji su glazbom pratili događanja na platou kod budućeg Centra za posjetitelje. 

Najviše porcija bilo je isporučeno s kotlova jer natjecanje u pripremanju kotlovine okušalo je 25 ekipa. Laskavu titulu po žiriju kojeg je predvodio uvijek raspoloženi Tomislav Špiček osvojili su članovi DVD-a Lazina Čička.

-Hvala svim posjetiteljima koji su došli danas i koji su nas obišli na štandu. Glavni kuhari su bili gospodin Turković i gospodin Vukašinec, a oni neće odati tajni recept. Prije nekoliko godina smo bili treći, tako da imamo već neka iskustva i raduje nas pobjeda. Najviše nam se na ovogodišnjem Gastru svidio ambijent, ovaj prostor na kojem se održava i svaka čast Turističkoj zajednici- poručio je Ivan Šantek iz pobjedničkog kotlovina-teama DVD Lazina Čička. 

Drugo mjesto pripalo je Plemenitoj općini Turopoljskoj, a kuhari-plemenitaši pohvalili su svog dožupana koji je donio ljutu papriku iz Slavonije koju su koristili za današnje natjecanje. Vesela ekipa Ceha frizera, kozmetičara i pedikera UO Velika Gorica osvojila je treće mjesto sa svojom kotlovinom. 

Najuređenije štandove imali su DVD Kurilovec, DVD Ribnica i DVD Lazina Čička. Među gostujućim sudionicima ponovno su bili ugostitelji s Lastova i Korčule, a ove godine pregače su se primili i članovi Zavičajne udruge Napredak koja je pripremala omiljeno mesno jelo.

-Čime se mogu Bosanci pohvaliti nego ćevapima, ispekli smo ih oko 800. Muški članovi su se pobrinuli da sve bude dobro pripremljeno, kao što je i na većini drugih štandova ovdje, iza svega stoje muški-poručio je Juro Radman član Zavičajne udruge, a koji već 18 godina živi u Velikoj Gorici.

Gorički ugostitelji imali su pune ruke posla, a u redu za porciju ili slatko stajalo se i po 10-15 minuta.

-Naši kuhari Goran Marko Beus i Domagoj Tomšić su najzaslužniji za našu današnju ponudu mesno-ribljeg menija. Pripremili smo za građane rižoto od sipe koji je prvi planuo, brudet od sipe i liganja s palentom od špinata, to je neki pandan gulašu kojeg smo imali. A na roštilju kojeg smo pekli na licu mjesta smo imali srdele i ražnjiće od jadranskih kozica, te skradinsku tortu za desert koja se radi bez brašna. Ponudili smo čak i graševinu koju radimo sami, a u sva jela dodali smo ekstra djevičansko maslinovo ulje koje proizvodimo i svake godine s njime osvajamo medalju na Danima mladih maslinara u Vodicama-otkrio nam je Bruno Ceronja iz restorana Mon Ami. 

Red hrane, red slatkog, red vina, red glazbe, red druženja-vrvjelo je od toga na Trgu kralja Tomislava i prostoru kod Centra za posjetitelje, a oni najopušteniji zaplesali su nakon što su odložili kuhače i pregače. Svemu je kumovalo i lijepo vrijeme i kad se to posloži s dobrom organizacijom za najukusniju manifestaciju u Turopolju mnogi će u šali prokomentirati "A šteta kaj nije češće!"