°C 14

Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici

08.07.2018.

Ivana Ćurić

Pjesme i plesovi pet zemalja dio su programa kojeg su posjetitelji kroz dva dana mogli pratiti u Velikoj Gorici na 18. Međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici.

Na samom otvorenju kojem smo prisustvovali u petak zaplesali su FA „Hrvatska zora“ iz Melbournea, FA „Horo“ iz Sofije, Bugarska, Folklorna grupa „Heloldo Wilaria“ iz Holtzwihra u Francuskoj, FA „Pletenka“, iz Bitole u Makedoniji te FA „VÁH“ iz Púchova u Slovačkoj te naravno, domaćini FA Turopolje koji su večer otvorili svadbenim običajima iz Lukinić Brda nakon čega su na pozornicu izašli gosti.

-Danas ćemo otplesati Pirinski ples koji je karakterističan za južni dio Bugarske, plešu muški i ženski plesači, fantastičan je i mislim da će se svidjeti publici. Svaki put iz Velike Gorice u Bugarsku se vraćamo puni dojmova i svima prepričavamo kako nam je tu bilo lijepo, kako se u Hrvatskoj uvijek lijepo osjećamo- rekao nam je Mitko iz Folklornog ansambla Horo iz Bugarske uoči nastupa u petak.

-Ljudi su ljubazni, lijepo nam je ovdje ,čisto je i stvarno se dobro provodimo-dodala je Mihaela koja također pleše u istom ansamblu.

Publika je s velikom pažnjom pratila nastupe folkloraša i nagrađivala ih s pljeskom, kao i gradonačelnik Dražen Barišić koji je otvorio Festival.

Poseban aplauz dobili su Hrvati iz Australije, točnije iz Melbournea, koji plešu u FA Hrvatska zora. Ove godine obilježavaju jubilarnih 25 godina očuvanja hrvatske tradicije van domovine.

-Plešem u FA Hrvatska zora već 20 godina i super nam je tu u Velikoj Gorici. FA Turopolje smo primili kao goste, surađujemo dugo s njima i vrlo su dragi ljudi, srdačni su tu u Gorici, pa je uvijek tu lijepo i doći. To je za nas vrlo emotivno, posljednji sam put u Hrvatskoj bila prije 14 godina-rekla nam je gospođa Nevenka iz Australije, a koja je rodom iz Nove Gradiške.

-Inače je ansambl gostovao u Hrvatskoj 1999. godine, 2004. i sada 2018. i uvijek je poseban doživljaj doći u Hrvatsku, kako nama tako i mladim članovima koji ranije tu nisu bili -dodala je Nevenka Žakić.

Folklorna večer u petak je trajala više od dva sata, a natjecateljski dio održan je u subotu kada su s enavedenim skupinama prdružili i KUD Preporod iz DUgog Sela te KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. Bez obzira tko je dobio koju nagradu ili priznanje jedno je sigurno, sa sobom kući nose lijepe uspomene s Međunarodnog folklora u organizaciji FA Turopolja.

Galerija slika

Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici Francuzi, Bugari, Makedonci i Hrvati iz Australije zaplesali na festivalu u Gorici