°C 26

FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine

09.06.2017.

Igor

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u četvrtak je navečer otvorena izložba tek dijela donacije iz iznimno bogate ostavštine Vrbovčanina Dragutina Persolija, koji je preminuo prije 11 godina.

Vrbovčani ga se sjećaju kao neumornog kolekcionara, ljubitelja umjetnosti, povijesti, pokretača likovnih događanja (kolonije), predsjednika Matice Hrvatske, donatora biste Marije Jurić Zagorke u parku, čovjeka kojemu su u njegov dom u Celinama navraćala najveća imena hrvatske glazbe, književnosti, likovnjaci (Arsen i Gabi, Nikica Kalogjera, Vlado Gotovac, Zbor hrvatskih liječnika). Među najvećim prijateljima mu je bio zasigurno pjesnik Enes Kišević, koji nije propustio ni ovu priliku podsjetiti na svog pokojnog prijatelja, na svoj, emotivan način. 

Kćerka pokojnog Persolija, dr. Andreja, zahvalila je Pučkom učilištu na ovoj manifestaciji i prilici da se u Zavičajnom muzeju grada može sačuvati očevo istinsko blago – knjige, listine, dokumenti, umjetnine….

-Možda će to pomoći da netko napiše i povijest Vrbovca, čime bi se ispunila i jedina neispunjena od tri očeve želje: djecu ima, a zasadio je i prekrasan arboretum s preko 120 vrsta– kazala je.

Izložbu je potom otvorio novi vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj. (F.S.)

Galerija slika

FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine FOTO: Izložba dijela Persolijeve ostavštine