°C 11

DVD Dugo Selo proslavilo 125. obljetnicu

11.10.2018.

Redakcija

Visoki jubilej gradskog stožernog dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD-a Dugo Selo proteklog je tjedna proslavljen nizom prigodnih događanja i aktivnosti. 

No, samo osnivanje DVD-a Dugo Selo dogodilo se 1893. godine, u prostorima Gradske čitaonice Dugo Selo, a kao osnivač bio je Franjo pl. Seitz, uz 16 članova Inicijalnog odbora, koji se smatraju utemeljiteljima Društva.

Tada je DVD okupljao 36 podudarajućih članova i 30 izvršujućih koji su bili ustrojeni u 3 odjela – štrcari, penjači i čuvari. Nabavljena je i prva oprema jednoručna štrcaljka. Vatrogasni dom izgrađen je 1931. godine, a dovršen je 1960. godine.

Posljednjih 10 godina većinom vlastitim radom obnovili su unutrašnjost Doma, a posljednjih pet godina garažu su opremili centralnim grijanjem, obnovljeno je parkiralište. Danas Društvo prosječno odrađuje 83 intervencije, broj članova je 125, od čega je 36 operativnih, 28 djece, 20 članova mladeži, osam veterana te 32 potpomažućih članova.Društvo raspolaže s pet vatrogasnih vozila. Operativni vatrogasci već niz godina tijekom ljetnih mjeseci sudjeluju kao ispomoć vatrogascima na otoku Visu i Hvaru, te se redovno odazivaju na svaku izvanrednu dislokaciju.

-S obzirom na veliki porast broja stanovnika koje se zadnjih 20 godina udvostručilo, kao stambenu višekatnu izgradnju, veliku odgovornost u životu grada ima i DVD Dugo Selo koje, kao i do sada, mora nastaviti s osposobljavanjem operative i održavanjem opreme da bi u svakom trenutku bilo spremno pomoći sugrađanima- kazao je predsjednik DVD-a Dugo Selo Šarić.

U nedjelju, 7. listopada, svečanim mimohodom od Vatrogasnog doma DVD-a Dugo Selo do Župne crkve Sv. Martina gdje je održano misno slavlje. Slavlje je predvodio župnik Slavko Kresonja, a potom u dvorani KUD-a Preporoda gdje održana svečana sjednica uz nazočnost visokih uzvanika.Jubilarni rođendan DVD-a Dugo Selo proslavilo je svečanim mimohodom, vatrogasnim vježbama i natjecanjima u samom centru Grada Dugog Sela. Također su dodjeljena priznanja, odnosno Vatrogasne spomenice, dugogodišnjim članovima DVD-a Dugo Selo.

Svečanu sjednicu su dodatno uveličani članovi Limene glazbe KUD-a Preporod koji su izveli kraći nastup.(Izvor/Foto: Grad Dugo Selo)

Galerija slika

DVD Dugo Selo proslavilo 125. obljetnicu DVD Dugo Selo proslavilo 125. obljetnicu DVD Dugo Selo proslavilo 125. obljetnicu DVD Dugo Selo proslavilo 125. obljetnicu DVD Dugo Selo proslavilo 125. obljetnicu