°C 7

Duško Šibl gostovao u Blaževdolu

16.04.2018.

Franjo Simić

Kad vam iz Zagreba, Dubrovnika ili čak Londona, u vatrogasni dom dođe veliki slikar Duško Šibl, izloži tri svoja remek-djela, a četvrto pred auditorijem čak i naslika – to nije samo događaj, već je i doživljaj za sve koji su se i ove nedjelje zatekli u Blaževdolu, živopisnom prigradskom naselju Sv. I. Zeline.

Održani su, naime, još jedni „Mali susreti nedjeljom u Blaževdolu“, čiji je idejni začetnik novinar i publicist Marijan Grakalić, odnedavna stanovnik ovog pitomog prigorskog mjesta.

-Na sreću, širok je krug mojih poznanika iz svih područja kulturnog i umjetničkog djelovanja, pa – rekoh – idemo nešto napraviti u Blaževdolu. Uvjeren sam da mnogi od njih jedva čekaju da reflektore velegrada zamijene malim mjestom, žele doći među „obične„ ljude i predstaviti im sebe i svoju umjetnost. Počeli smo, tako nedavno, s prvim susretima na kojima su sudjelovali Enes Kišević, Drago Štambuk, Dražen Katunarić, evo sada Duško Šibl i Ibrica Jusić, kao i više pjesnika iz Zagreba, Slovenije, Novog Marofa, Samobora, Vrbovca- rekao nam je Grakalić i već najavljuje veliki višednevni među narodni književni festival u lipnju.

-Pjevao sam na mnogim mjestima, ali u vatrogasnom domu nikada – krenuo je najpoznatiji suvremeni trubadur Ibrica i – zapalio staro i mlado!

Predstavljajući se, veliki majstor kista Duško Šibl uputio je okupljene na čitanje njegova tri platna.

-Ovi likovi mogu biti muški, a mogu biti i ženski. Ovisno o tome tko gleda– pa će sa smiješkom zapravo prokomentirati neka aktualna događanja u zemlji. Pritom je dodao da je ovo okupljanje vrlo neobično, ali vrlo interesantno te da mu je drago što je večeras ovdje.

Cijela ova blaževdolska priča nedjeljom počela je još prije sedam godina, kada je skupina mladih na čelu s Krešimirom Fučkanom poželjela učiniti nešto za selo, za svoje vatrogasce i njihov dom, ali ne tradicionalnim zabavama, već nešto i nekako drukčije. I, malo-pomalo u Blaževdol dolaze i najveća imena iz svijeta kulture i umjetnosti.