°C 5

Domaće je– domaće!

13.04.2018.

Franjo Simić

Pravi festival domaće hrane, proizvoda našega sela i vrijednog seljaka, održan je u petak u Vrbovcu, u sklopu manifestacije „Naše domaće, sada i ubuduće“ kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi posljednje vrijeme nastavlja kampanju promocije proizvodnju i plasmana domaće hrane.

U vrbovečkom hotelu Bunčić održana je vrlo posjećena fešta, koja je prštala najraznovrsnijim proizvodima nastalim na  60-tak OPG-a s područja cijele Zagrebačke županije, a među njima i trećina sa šireg vrbovečkog područja. Svoju marku su predstavili proizvođači i prerađivači mesa, sira, bučinog ulja, vina, zimnice, pekarskih proizvoda, cvijeća, meda i sl.

Predstavila se i Turistička zajednica Vrbovca sa svojom Udrugom „Pera“ i starim zanatima, vrbovečki srednjoškolci kuhari i mnogi drugi.

-Drago mi je što se ova manifestacija održava upravo u Vrbovcu, sjedištu mesne industrije. Zagrebačka županija pretežito je poljoprivredno, ruralno područje. To smo itekako prepoznali, pa i ne čudi što smo zadnje četiri godine za te namjene izdvojili gotovo 80 milijuna kuna. Da smo u pravu, svjedoči i kvaliteta proizvoda koje danas imamo i to je zajednički uspjeh – kazao je Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Ravnatelj HPA Zdravko Barač naglasio je kako i ove promotivne kampanje vode tome da se proizvođačima i prerađivačima hrane predstavi cijeli sustav za ostvarivanje prava na oznaku označavanja hrvatskog proizvoda. Zadovoljan je, kaže, što i sve više potrošača prepoznaje što je to hrvatsko.

-Sve ovo što sam vidio – jamčim vam – kvalitetnije je nego ono tuđe. Ali, mi smo ti koji kupujemo. Možemo kupiti hrvatsko meso, hrvatsko mlijeko, hrvatski sir,  hrvatski med, a možemo kupiti i nešto drugo, ali jeftinije. Hajdemo malo o tome svi promisliti – poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, istakavši kako novca za ulaganja u poljoprivredu ima, sustav postoji, ali ga treba popravljati i unaprijediti i – kaže – tu želi čuti mišljenje i sugestije ljudi s terena.

I, vrlo brzo je pokazao da tako i misli; zastao je pred svakim štandom, porazgovarao i saslušao svakog izlagača i kušao njegov proizvod.

Za „radni ručak s ministrom“– pogađate– ponuđene delicije spravljene su od domaćih namirnica.

Dakle, imamo, možemo i znamo, samo proizvođaču treba i potpora sustava i financijska injekcija. A kako doći do sredstava, kojih zasigurno ima, riječi je bilo na cjelodnevnim radionicama o različitim mjerama ruralnog razvoja, koje su držali predstavnici Agencije za plaćanja i Ministarstva poljoprivrede.

Galerija slika

Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće! Domaće je– domaće!