Domaće je– domaće!
13.04.2018.
Pravi festival domaće hrane, proizvoda našega sela i vrijednog seljaka, održan je u petak u Vrbovcu, u sklopu manifestacije „Naše domaće, sada i ubuduće“ kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi posljednje vrijeme nastavlja kampanju promocije proizvodnju i plasmana domaće hrane.
U vrbovečkom hotelu Bunčić održana je vrlo posjećena fešta, koja je prštala najraznovrsnijim proizvodima nastalim na 60-tak OPG-a s područja cijele Zagrebačke županije, a među njima i trećina sa šireg vrbovečkog područja. Svoju marku su predstavili proizvođači i prerađivači mesa, sira, bučinog ulja, vina, zimnice, pekarskih proizvoda, cvijeća, meda i sl.
Predstavila se i Turistička zajednica Vrbovca sa svojom Udrugom „Pera“ i starim zanatima, vrbovečki srednjoškolci kuhari i mnogi drugi.
-Drago mi je što se ova manifestacija održava upravo u Vrbovcu, sjedištu mesne industrije. Zagrebačka županija pretežito je poljoprivredno, ruralno područje. To smo itekako prepoznali, pa i ne čudi što smo zadnje četiri godine za te namjene izdvojili gotovo 80 milijuna kuna. Da smo u pravu, svjedoči i kvaliteta proizvoda koje danas imamo i to je zajednički uspjeh – kazao je Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije.
Ravnatelj HPA Zdravko Barač naglasio je kako i ove promotivne kampanje vode tome da se proizvođačima i prerađivačima hrane predstavi cijeli sustav za ostvarivanje prava na oznaku označavanja hrvatskog proizvoda. Zadovoljan je, kaže, što i sve više potrošača prepoznaje što je to hrvatsko.
-Sve ovo što sam vidio – jamčim vam – kvalitetnije je nego ono tuđe. Ali, mi smo ti koji kupujemo. Možemo kupiti hrvatsko meso, hrvatsko mlijeko, hrvatski sir, hrvatski med, a možemo kupiti i nešto drugo, ali jeftinije. Hajdemo malo o tome svi promisliti – poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, istakavši kako novca za ulaganja u poljoprivredu ima, sustav postoji, ali ga treba popravljati i unaprijediti i – kaže – tu želi čuti mišljenje i sugestije ljudi s terena.
I, vrlo brzo je pokazao da tako i misli; zastao je pred svakim štandom, porazgovarao i saslušao svakog izlagača i kušao njegov proizvod.
Za „radni ručak s ministrom“– pogađate– ponuđene delicije spravljene su od domaćih namirnica.
Dakle, imamo, možemo i znamo, samo proizvođaču treba i potpora sustava i financijska injekcija. A kako doći do sredstava, kojih zasigurno ima, riječi je bilo na cjelodnevnim radionicama o različitim mjerama ruralnog razvoja, koje su držali predstavnici Agencije za plaćanja i Ministarstva poljoprivrede.