°C 12

Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas

21.07.2017.

majai

Doktor Vladko Maček, istaknuti hrvatski političar s početka 20. stoljeća, svojim je djelovanjem zadužio čitav narod, a pogotovo svoj rodni grad Jastrebarsko da trajno očuva spomen na njega i njegov doprinos hrvatskoj politici. Mačeku u čast, u Jaski se svake godine, povodom obljetnice njegova rođenja, 20. srpnja, obilježava Dan Vladka Mačeka.

Svečanoj proslavi koja je povodom Dana velikana hrvatske povijesti, Jaskanca, dr. Vladka Mačeka, upriličena jučer u Jastrebarskom pridružili su se, osim predstavnika Grada Jastrebarskog i Gradskog vijeća, saborski zastupnik i čelnik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, ujedno gradonačelnik susjednog Samobora, u pratnji brojnih članova samoborskog HSS-a.

Bili su tu i predstavnici Zagrebačke županije na čelu sa zamjenicom župana Nadicom Žužak, predstavnici Županijske skupštine Zagrebačke županije, članovi Županijske organizacije HSS-a, Organizacije mladih HSS-a, GO HSS-a Jastrebarsko, članovi stranke i štovatelji Vladka Mačeka.

Jaska čuva spomen na Mačeka

Na samom početku održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Jastrebarskog pa je prve pozdravne riječi prisutnima uputio potpredsjednik Vijeća Filip Tončić podsjetivši u svom govoru na bogat politički život, lik i djelo Vladka Mačeka. Podsjetio je na sve načine na koje Jaska s ponosom čuva spomen na njega među kojima su, osim obilježavanja ovog Dana, i spomen ploča i bista te ulica koja nosi Mačekovo ime. Najvažnije je ipak, kazao je Tončić, slijediti i danas Mačekova politička načela.

-Duboka etika i politička načela dr. Vladka Mačeka baština su Hrvatske seljačke stranke kojoj je pripadao, ali i hrvatskog naroda. Njegova politika temeljila se na poštenju, toleranciji, dijalogu, dosljednosti i zajedništvu, zaštiti nacionalnih interesa i socijalnoj osjetljivosti. Posebno treba naglasiti njegov utjecaj na formiranje misli u Hrvatskoj na čemu je izrasla i politička misao današnje Hrvatske. Njegovo protivljenje svim totalitarizmima toga vremena – rekao je Tončić.

Maček se zalagao za rješavanje hrvatskog pitanja, zaslužan je za sporazum Cvetković-Maček i stvaranje Banovine Hrvatske. Zbog svoje politike koja se suprotstavljala apsolutizmima i bila okrenuta rješavanju hrvatskog pitanja više je puta bio zatvoren, podsjetio je Tončić u svom govoru.

-U političkom djelovanju i u političkoj borbi postoji samo jedan pravi put i to zasnovan na radu, poštenju, čovječnosti, demokraciji i toleranciji, dosljednosti, zajedništvu i dijalogu. Bilo je tako u Mačekovo vrijeme, a načela njegove politike aktualna su i danas – kazao je.

Na svog sugrađanina koji im treba biti uzor ponosni su i jaskanski političari današnjice SDP-ovi Nadica Žužak, zamjenica župana, te Zvonimir Novosel gradonačelnik Jaske, koji su se također obratili okupljenima.

Novosel je, slikovito, Mačekovu "vruću" političku stvarnost usporedio s vrućim ljetnim temperaturama istaknuvši kako je dužnost i obaveza grada štovati njegov lik i djelo. Žužak istaknula kako je njegov utjecaj na političke prilike neupitan te da i danas političari bez obzira kojoj opciji pripadali djelo Vladka Mačeka iznimno cijene.

Mačekove zamisli vrijede i danas

Saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak podsjetio je pak na Mačekov uspjeh 1938. godine kada je pokret HSS-a pod njegovim vodstvom osvojio 98% svih glasova što je jedini takav rezultat u hrvatskoj povijesti. Da Maček zbog svojih ideja nije bio zatvoren i uklonjen s vlasti, tijek povijesti tekao bi drugačije, zločina II. svjetkog rata bilo bi manje, kazao je Beljak povukavši paralelu Mačekovih turbulentnih vremena s politikom današnjice.

-Poznata je Mačekova izreka "Dok se veliki tuku, mali su pod stolom". I danas možemo povući tu paralelu kada se hrvatska politika gura tamo gdje joj nije mjesto, kada nas vladajuće elite pokušavaju svađati ili svrstavati na jednu, drugu ili treću stranu, kada nas se gura u nove sanitarne kordone Europe i kada političari ne razumiju da smo mi doista mali brojem, a veliki srcem i da ta Mačekova uzrečica i dalje vrijedi. Nama je mjesto u centru Europe, u civiliziranim poveznicama, a ne nikakvim morima. Mi smo moderna ili bi trebali biti, srednjoeuropska tolerantna država i za to ćemo se svi mi članovi HSS-a i svi vi koji ćete to tek postati, boriti i već od jeseni provoditi tu politiku – kazao je za govornicom Krešo Beljak.

Svečanost proslave svojim su nastupom uveličali članovi PD "Antun Radić" iz Okića, a nakon Svečane sjednice u Centru za kulturu povorka uzvanika uputila se prema bisti dr. Vladka Mačeka gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Molitvu je predvodio otac Milan Stipić, a Mačekov politički govor pročitao je glumac Gradskog kazališta Jastrebarsko Josip Cuković. Naposljetku je održana sveta misa za Vladka Mačeka u župnoj crkvi Sv. Nikole.

Galerija slika

Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas Dan Vladka Mačeka: Političar čije ideje vrijede i danas