°C 15

Buševčani otvorili XIII. Dane Sv. Vida

13.06.2018.

Vana Pocrnjić

Predstavom „Svoga tela gospodar“ koju je pred prepunim gledalištem u Društvenom domu Mraclin izvelo Pučko kazalište Ogranka seljačke sloge Buševec u ponedjeljak su otvoreni XIII. Dani svetog Vida.

Buševčani su svojom predstavom oduševili okupljene gledatelje koji su sa smijehom pratili radnju, a da su svojom izvedbom uspjeli doprijeti do svakog gledatelja najbolje potvrđuje pljesak koji se često širio domom.

Manifestacija koja se u organizaciji kulturno-umjetničkog društva Dučec u Mraclinu održava od 11. do 17. lipnja sutra se nastavlja Dječjim sportskim igrama na Jančetovom gruntu gdje će se djeca natjecati u više starih igara (skakanje u vreći, potezanje užeta, igre s loptom).

Večeras će se održat predstava pod nazivom „Priča o sestri Anđeli“, a u četvrtak, 14. lipnja, tradicionalna tamburaška večer, koja - zahvaljujući generacijama glazbenika - postaje mraclinski brend. Na pozornici ćete tako ponovno moći vidjeti preko 40 mraclinskih tamburaša. Nastupit će TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“, ženski tamburaški sastav KUD-a „Dučec“ – Srećice, te mraclinski pjevač i kantautor Pero Rogan.

Petak, 15. lipnja, rezerviran je za „Večer vokalnih sastava“ na kojem će nastupiti Vokalisti svetog Josipa iz Župa Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, klapa Bošket iz Zagreba te ženska vokalna i tamburaška skupina KUD-a Dučec, a subota, 16. lipnja, za veliku proslavu. Doček i okupljanje gostiju očekuje se već od 15 sati, nakon toga slijedi svečano postrojavanje i mimohod kroz Mraclin te svečana sjednica u Društvenom domu, a nakon svečanog dijela biti će organizirana velika fešta uz grupu „Sjaj“.

U nedjelju, 17. lipnja, u Mraclinu će se proslaviti Vidovo- stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščenje.

Kako kažu Mraclinci, to je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu,  te ujedno prilika da u svome selu ugoste prijatelje i susjede iz okolnih mjesta.

Središnji događaj Vidova – misno slavlje u kapeli svetog Vida – bit će u 11 i u 17 sati, a nakon poslijepodnevne mise održat će se veliki folklorni koncert KUD-a Dučec i KUD-a Gradići koji će ispred DVD-a Mraclin započeti u 18:30 sati.

-Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe- poručuju iz KUD-a Dučec!

Foto: Mraclin.hr