°C 23

Beus Richembergh u Samobor donosi izložbu o Nijemcima u županiji

07.01.2019.

Redakcija

Samoborski muzej ove će srijede ugostiti dokumentarnu izložbu saborskog zastupnika i predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, Gorana Beusa Richembergha, pod nazivom „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“.

Riječ je o izložbi u sklopu koje Beus na nešto više od 20 izložbenih panoa pruža pravo kratko putovanje kroz vrijeme koje seže do 7. stoljeća kada su germanska plemena prvi puta stupila na područje današnje Hrvatske.

Naime, Richembergh u svome izlaganju iznosi mnoštvo nepoznatih i iznimno zanimljivih činjenica o prošlosti brojne njemačke manjine na prostoru Hrvatske, manjine, koja je svakako imala značajan utjecaj na razvoj hrvatske kulture, nacionalne svijesti te svih ostalih segmenata društva.

Kako navodi i sam autor izložbe, povijest hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, graditeljstva, urbanizama, školstva, građanskih i političkih institucija, sporta, gospodarstva, vjerske zajednice i mnogočega drugog bila bi sigurno drugačija i vjerojatno siromašnija bez utjecaja i ostvarenja Nijemaca koji su u Hrvatskoj živjeli i stvarali kroz gotovo tisuću godina

Beus Richembergh, kao predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, izložbu organizira u suradnji s Njemačkom zajednicom- Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, a otvorit će ju pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Grada Samobora, Grada Velika Gorica, Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu te Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj- Zagreb.

Izložba će svečano biti otvorena u srijedu, 9. siječnja, s početkom u 19 sati, a otvorenju će u ime Zagrebačke županije prisustvovati predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.