°C 22

Beus Richembergh podsjetio na višestoljetnu povijest Nijemaca u Samoboru

10.01.2019.

Redakcija

U Samoborskome muzeju sinoć je otvorena izložba „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“, autora saborskoga zastupnika i predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Gorana Beusa Richembergha.

Tom prigodom Beus Richembergh podsjetio je da je samoborski stari grad stoljećima bio u rukama njemačkih vlastelina, da već u 13. stoljeću u Samoboru djeluje dobro organizirana skupina obrtnika njemačkoga roda i da su naselje Rude osnovali saski rudari, čija su prezimena u ovome naselju opstala do današnjih dana.

-Siguran sam da će se mnogi, kada pogledaju ovu izložbu, iznenaditi koliko je hrvatskih velikana bilo njemačkoga podrijetla. Mnogi od njih su i kroatizirali svoja imena, tako da ni ne znamo da su bili njemačkoga roda i korijena- rekao je Beus Richembergh.

Dodao je autor izložbe da je danas njemačka nacionalna manjina jedna od malobrojnijih manjina u RH, deklariranih Nijemaca je negdje oko 3000, no njemačka nacionalna zajednica kroz bogatu povijest ostavila je dubok, važan i znakoviti trag u povijesti Hrvatske i njezina građanskoga društva, kulture, znanosti, umjetnosti, medicine...

-Nažalost, nakon Drugoga svjetskog rata ta je nacionalna manjina potpuno marginalizirana i prešućivana- rekao je Beus Richembergh. Najveći broj Nijemaca došao je u Hrvatsku tijekom 18. i 19. stoljeća.

Jedan od pokrovitelja izložbe „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“ je i Zagrebačka županija, u čije je ime njezinu otvorenju prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan.

-Ova izložba potvrđuje moju omiljenu maksimu da nas različitosti obogaćuju. Različitosti donose benefite za svako društvo koje u svom habitusu ima kapacitete da ih prihvati i 'ukalupi' u sebe. Kao društvo moramo prihvatiti vrijednosti tolerancije i različitost- istaknuo je Mikuljan te dodao da ova izložba pokazuje da su Hrvati i Nijemci imali zajedničku prošlost.

Foto: Zagrebačka županija