°C 11

34. Dani rudarske greblice u Samoboru

26.06.2019.

Romana Šimek

U davna vremena, dok su Rudari još uistinu bili rudari, a njihove žene radile u polju i djeca čuvala blago, započela je priča o slanom kolaču koji je danas zaštitni znak svakog rudarskog doma. 

U skromnim kućanstvima toga doba posluživao se taj kolač kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći. 

Jedini pisani trag o pripremi kolača ostavio je Milan Lang u svom najznačajnijem djelu "Samobor - narodni život i običaji", u kojem se greblica spominje kao tanki kolač od sira i oraha. 

Često jedina užina skromnih rudara danas je specijalitet kojim se ponose ne samo Rude, već i susjedni Samobor. 

Rudarska je greblica i dio oživljavanja rudarske tradicije Ruda, koja se temelji na obnovi rudnika, rudarskih plesova i svih onih sitnica koje će Rude učiniti privlačnima svim dobronamjernicima, izletnicima, turistima.

Uvod u Dane Rudarske greblice bit će radionica izrade greblice "Volim greblicu više nego pizzu" 26. lipnja od 17 sati na dječjem odjelu Gradska knjižnica Samobor.

Kroz vikend, 6. i 7. srpnja očekuju nas brojna gastro događanja, od gastro susreta, greblice pri Rudniku, dječje greblice... do bogatog zabavno glazbenog programa uz folklorne susrete te nastupe grupa Ogenj i Adrenalica. Vidimo se u Rudama!